Comunicat de l’Assemblea d’ATTAC-País Valencià

ATTAC-País Valencià s’ha reunit aquest cap de setmana en Assemblea, com sempre amb la intenció d’aportar la nostra anàlisi als processos generadors de desigualtat que imposa el capitalisme en la seua fase neoliberal. Ens plantegem en aquest moment reforçar la nostra capacitat propositiva, optant per plantejar alternatives que siguen capaces de millorar les condicions de vida de la nostra societat sense cap exclusió. És per açò que definim unes línies d’actuació prioritària que volem compartir amb altres organitzacions cercant les sinergies necessàries.

És necessari crear opinió crítica i argumentada sobre la lògica del sistema capitalista i patriarcal. cal continuar evidenciant els elements de major importància de la seua infraestructura, que permet la seua continuïtat transfronterera. És a dir, els grans temes econòmics i la democràcia, cada vegada més buidada, dels estats membre, cedida a les elits governamentals de la UE, coSeu ATTAC-PVnstruïda per a afavorir els interessos dels grans capitals.

És necessària la confluència de la forces d’esquerra, tant a nivell d’estat com transnacional. Qualsevol canvi que desobeïsca les imposicions del model conservador i depredador del capitalisme seguirà quedant en bones intencions. L’actual construcció de la UE, el deute, la cessió de la sobirania, lliguen les mans a qualsevol govern que pretenga impulsar polítiques públiques a favor de la seua població.

En el nostre entorn proper d’actuació, resulta imprescindible incloure, entre les mesures dels governs del canvi, instruments clau per a garantir el desenvolupament d’una societat que prevalga els drets de les persones i possibilite un desenvolupament vital digne. Per a açò proposem algunes mesures centrals a implementar pel Govern Valencià:

  • Reformar el model fiscal, posant-ho al servei de la reducció de les enormes desigualtats que han generat una bretxa entre els qui tenen més i un nombre creixent de persones que viuen al límit de la pobresa.

  • Engegar una banca pública, que servisca com a instrument financer a un model econòmic i productiu just, responsable amb el medi ambient i el desenvolupament social i cultural.

  • Rebutjar, sense concessions, els tractats de comerç depredador que es negocien actualment en la Unió Europea (TTIP, CETA, TISA i altres tractats bilaterals). Al mateix temps, resulta fonamental engegar mesures concretes que desenvolupen el Mandat de Comerç Alternatiu, oferint un altre model de comerç possible que redunde en el benefici de la ciutadania en la seua totalitat.

  • Desenvolupar polítiques i normativa que castigue la utilització de territoris offshore (paradisos fiscals), prevalent la contractació pública amb empreses que compleixen les seues obligacions tributàries. Avui sabem que aquests no es troben en illes exòtiques i que podem trobar-los molt més a prop com hem vist recentment amb els “papers de la Castellana”.

Hem de seguir caminant cap a la confluència, no solament com a instrument pragmàtic i tàctic enfront d’esdeveniments electorals, sinó com a forma d’acció de la societat civil, que pren cos en una ciutadania diversa, organitzada en plataformes variades amb un objectiu comú. Aquests processos estan impregnant-se de postures ecologistes, feministes, transfrontereres i d’interdependència mútua. Les persones i el planeta se situen en el centre, creant un nou prisma d’anàlisi i un nou horitzó cap a una humanitat global i de valors, que nosaltres cridem “altermundisme”.

Aquest terme, segell de ATTAC, encara per desenvolupar teòricament en el si de la nostra organització com a relat de la utopia cap a la qual caminem, té el seu embrió en el Fòrum Social Mundial, i en aquestes confluències en les hem participat de forma pro-activa. Primer fent la crida a formar-les, després participant activament sense ocupar protagonisme més enllà del treball diari de dinamitzar-les.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *