Furia dignificant, deu anys després del col.lapse financer

 

Prenem el control de les finances!

Deu anys després del col.lapse de Lehman Brothers, és hora d’explicar la història de la crisi financera mundial desde la perspectiva dels ciutadans i de proposar solucions comuns positives per donar prioritat a l’interès públic en el futur. Lehman Brothers es va convertir en un símbol inoblidable del fracàs d’un sistema financer desregulat, lliberalitzat i interconectat. El col.lapse fou el punt d’inflexió d’una crisi econòmica i financera que va provocar que milions de persones perdessin les seves feines, cases i accés a la protección social, tals com prestacions d’atur decents, pensions i atenció de la salud.

Les negligents estratègies, i la irresponsabilitat envers la societat mostrada per les corporacions financeres van ser posades en evidència, igual que la passivitat o la complicitat dels polítics en els anys anteriors a la crisi. A les grans corporacions financeres se’ls hi va permetre dirigir els mercats – i el preu va ser abrumador.

Desde llavors, s’espera que creiem que s’han après les lliçons, i que pot ser s’apropi algun canvi molt necessari. En canvi, a pesar de les fortes crítiques a la ideologia del lliure mercat financer expressades per molts desde que va començar la crisi financera, el neolliberalisme segueix exercint un fort control sobre les polítiques, normes i institucions financeres. Això ha portat a un atac total a la qualitat de les nostres vides y la nostra dignitat. La ciutadania de tot Europa ha protestat i proposat solucions socials més eficaces para a fer front a aquesta crisi. Hem tingut un parcial èxit significatiu a nivell local, però encara hem d’intensificar els nostres esforços. Els lobbies financers segueixen tenint un accés quasi il.limitat als responsables polítics de la Unió Europea, amb el resultat de que els mercats financers segueixen sent avui perillosament inestables, si no més. Les noves regulacions son tímides i insuficients, i actualment s’està produïnt una reacció desreguladora.

El risc d’un altre col.lapse persisteix, i un cop més podriem veuren’s obligats a rescatar mega-bancs amb milers de milions de diner públic. Milions de noves víctimes podrien unir-se a les files dels que ja estan patint la crisi. Inclús ara, milions de persones es troben empobrides i endeutades, el que constitueix un recordatori constant de que la crisi segueix amb nosatres.

Els bancs centrals xuclen grans quantitats de diner als mercats financers esbojarradament, a traves de les anomenades polítiques d’expansió quantitativa (QE por les seves sigles en anglès). I mentre que els grans bancs i corporacions disfruten de grans beneficis gràcies als costos de financiació baixos -una espècie de subvenció-, cada cop es destina menys diner a inversions en infraestructures, serveis públics, protecció del medi ambiente i erradicació de la pobresa.

Ara, amb motiu del desè aniversari de la crisi financera, fem una crida a l’acció. L’aniversari és una oportunitat per a crear un nou espai de debat públic sobre les causes profondes de la crisi i el futur de les finances. És una oportunitat per a mostrar la nostra “fúria dignificant”: necessitem una solució socialment justa al deute existent i hem d’adoptar una postura de cara al futur. No pagarem deutes il.legítims ni ara ni en el futur. Exigim que els bancs i les finances serveixin a la societat. Al 2018, començarem el difícil procés de posar les finances sota control democràtic.

Hem de desmantellar els grans bancs, acabar amb l’especulació inútil, introduïr una fiscalitat efectiva i justa del sector financer i emprendre inversions públiques en serveis i infraestructures que millorin la vida i creïn llocs de treball per a molts. Hem de transformar el sistema financer per a que faci inversions productivas en comptes d’alimentar bombolles especulatives.

Ens oposem a l’enorme impacte negatiu dels mercats financers a curt termini, que alimenten la desigualtat social, la pobresa, l’escassetat de serveis públics i el canvi climàtic. Volem adoptar una nova forma de produïr i compartir recursos y riquesa. Començarem a prendre el control democrátic unint forces amb diferents persones i grups que es veuen afectats per l’impacte negatiu de les finances en la societat. Como a prioritat, hem de pressionar per a que s’adoptin mesures i normes polítiques que acabin amb l’era de la financiarització, en la que la societat està dominada per la llògica depredadora dels bancs i dels mercats financers. Les grans finances són poderoses, però si ens unim podem formar part de la indispensable acció política. Necessitem que els col.lectius ciutadans s’uneixin a la nostra campanya i converteixin l’any 2018 en un punt d’inflexió, de manera que els pròxims 10 anys siguin finalment el moment en que assumim el control de les finances.

Organitzacions Europees que participen en aquesta campanya

Action from Ireland, AktiveArbeitslose (Austria), Ander Europa (NL+BE), Asociación de Permacultura, ATTAC France, ATTAC Germany, ATTAC Germany, ATTAC Poland, ATTAC-Austria, ATTAC-Ireland, ATTAC-Spain, Brotfür die Welt/Bread for the World, CADTM Europe, CNCD-11.11.11, Corporate Europe Observatory, CUP, Debt Observatory in Globalisation (ODG), Debt Resistance UK, Ena Banda (Slovenia), EuroMemo Group, European Network on Debt and Development (Eurodad), FairFin, FinanceWatch, Friends of the Earth Europe, Friends of the Earth Hungary, Global Justice Now (UK), Guerilla Foundation, IzquierdaUnida-Madrid, Jubilee Debt Campaign (UK), Jubilee Scotland, Kairos Europe, Les Amis de la Terre/Friends of the Earth France, Our New Economy (ONE), Plataformapor la Justicia Fiscal, SAP-Grenzeloos, Social Justice in Global Development, Society for International Development (SID), Stamp Out Poverty (UK), Tax Justice UK, Transform!europe, Transnational Institute, WEED

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *