Concentració «10 anys de Crisis-Estafa»

El 15 de setembre, 10é aniversari de la caiguda de Lehman Brothers, començament de les movilitzacións #10añosdeCrisisEstafa, cridem a #ControlarLasFinanzas perquè #HayAlternativas

Deu anys després de la caiguda de Lehman Brothers, ha arribat el moment de desxifrar la crisi financera mundial des del punt de vista de la ciutadania i de proposar solucions comunes per a afavorir l’interès general. Lehman Brothers s’ha convertit en un símbol del fracàs d’un sistema financer liberalitzat i desregulat. La seua caiguda va desencadenar una crisi econòmica i financera però també ecològica i social de tal gravetat que milions de persones van perdre els seus llocs de treball, les seues llars i la seua protecció social.

S’ha posat de manifest la irresponsabilitat social de les grans empreses financeres en la seua imprudent assumpció de riscos, així com la passivitat i complicitat dels responsables polítics en els anys anteriors a la crisi. Les multinacionals financeres no s’han controlat, i la ciutadania ha pagat un considerable preu amb la pèrdua de drets a prestacions de desocupació decents, a una pensió digna, a una sanitat universal…

Se’ns demana que que creguem que s’han après les lliçons i que els canvis necessaris són imminents. Però no, malgrat les fortes crítiques a la ideologia d’uns mercats financers abandonats a la seua sort, expressades per moltes persones i organitzacions des que va esclatar la crisi, el neoliberalisme segueix exercint el seu control sobre les polítiques, les normes i les institucions financeres, la qual cosa condueix a un atac a gran escala contra les nostres condicions de vida.

El risc d’un nou col·lapse segueix existint, i és possible que ens vegem obligats a rescatar una altra vegada als megabancs amb milers de milions de diners públics. Milions de noves víctimes podrien sumar-se a les quals ja han patit la crisi i els milions que, fins i tot avui dia, segueixen patint la pobresa i el deute. Un recordatori constant que la crisi no ha acabat.

2018, desè aniversari de la crisi financera, és l’any en què ens vam sumar amb aquesta crida a l’acció a la campanya europea pel control de les finances. És un aniversari que ens brinda l’oportunitat d’obrir un nou espai de debat públic sobre les causes profundes de la crisi i el que volem fer amb el sector financer. Hem de defensar el nostre futur i imposar una solució socialment justa al deute actual. No pagarem deutes odiosos, ni avui ni matí. Exigim que els bancs i les finances servisquen a la societat. En 2018 estem decidits a intensificar la lluita pel control democràtic de les finances.

Hem de desmantellar els grans bancs, posar fi a l’especulació, establir una fiscalitat justa i eficaç del sector financer i realitzar inversions públiques en serveis i infraestructures que milloren les nostres vides i creuen llocs de treball. Hem de transformar el sistema financer perquè dirigisca els diners cap a inversions per a la transició ecològica i social en lloc d’alimentar bambolles especulatives.

Denunciem l’impacte negatiu d’uns mercats financers cortoplacistes que alimenten la desigualtat social, la pobresa, el col·lapse dels serveis públics i el canvi climàtic.

Fem nostres les noves formes de produir i compartir recursos i riquesa. És essencial fomentar l’acció política ciutadana que force l’adopció de normes que posen fi a l’era de la financiarització, en la qual la societat està dominada per la lògica depredadora dels bancs i els mercats financers. Les finances són poderoses, però si ens unim podem participar en aquesta indispensable lluita política. Necessitem que el major nombre possible d’organitzacions de la societat civil i moviments ciutadans s’unisquen a la nostra coalició i facen de 2018 un punt d’inflexió perquè la pròxima dècada siga finalment una dècada en la qual controlem les finances.

Reaccionem! Actuem! Controlem les finances!

 Organitzacions signatàries:

ATTAC PV

Anticapitalistes

Coordinadora Valenciana de ONGD

Pobresa Zero

Avusan

Espai Alternatiu

Intersindical Valenciana

Ecologistes en Acció

Podem

 

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *